VÅRREA - Spara upp till 50% HÄR!

Skötselråd fårskinn Nordicsheep.se

Skötselråd fårskinn

Så tvättar du och tar hand om ditt fårskinn

Äkta fårskinn är otroligt slitstarka och slitstarka då de är precis som naturen har format dem. Våra merinoskinn är självklart 100% äkta och har behållit alla sina praktiska egenskaper från naturen. De innehåller dessutom lanolin som är ett fett som finns naturligt i ullen hos får. Det gör att skinnen rensar sig själva och stöter bort eventuell smuts eller vätska. Därför är det inte särskilt mycket underhåll som behövs för att skinnen ska hålla sig rena och fina. Här har vi samlat några tips på hur du bäst tar hand om dina fårskinn.

 

Skaka ditt fårskinn med jämna mellanrum

Det enklaste sättet att hålla ditt skinn fint är att skaka det med jämna mellanrum. Se till att du får in luft mellan håren och skaka det så att eventuellt smuts eller annat ramlar av. Det ger även mer volym i håren och får det att se nytt ut igen. Man ska ha i åtanke att fårskinn är ett naturligt material som är gjort för rörelse och på det sättet håller det sig smidigt och fint. Om man använder dem till att sitta på och de på det sättet utsätts för tryck bör man skaka dem ett par gånger i veckan.

 

fårskinn nordicsheep.se

Har du en fårskinnsborte?

Våra skinn har en tjock och härlig päls och därför kan de ibland tova sig när man använder dem. Med en fårskinnsborste kan du borsta ut håren och få dem fina igen. Borsten är speciellt framtagen för att inte slita på håren samtidigt som den reder ut eventuella tovor. Vi rekommenderar att man borstar sitt fårskinn då och då, inte bara för att reda ut tovor men även för att behålla glansen i pälsen. När man borstar fördelas lanolinen och smörjer varje hår så att det både blir mer hållbart och fint igen.

Om du har ett skinn med lockig päls ska du dock aldrig borsta det, det kan förstöra håren och de naturliga lockarna.

Så får du bort lukt från ett fårskinn

Vissa äkta skinn har en speciell lukt, antingen är det den naturliga lukten från fåret, lukt från själva garvningen eller på grund av det sätt det blivit förvarat innan det kommer hem till dig. Även om det är helt naturligt att det luktar så är det kanske inte alltid så kul och något man vill bli av med. Turligt nog kan man göra något åt det!

Se till att vädra ditt fårskinn, gärna i kyla och/eller frost. Häng ut det på balkongen eller i trädgården så att vinden och luften kan tränga igenom ordentligt. Dock bör du inte hänga ut det i regn utan tak över. Om skinnet blir fuktigt och därefter lite stelt när det torkat kan du enkelt mjukgöra det igen genom att dra det över t ex en bordskant några gånger.

Ett annat knep är att lägga fårskinnet i frysen eller täcke det med snö och sedan borsta bort det igen. Försök att veckla ut det så mycket som möjligt så flest hår kan bli nedkylda.

Vi rekommenderar aldrig att du använder kemiska produkter på ditt skinn, det kan förstöra skinnet och/eller försämra kvaliteten och levnadstiden. Dessutom kan det förvärra lukten.

Om våra tips inte skulle hjälpa kan du rensa det hos en yrkesperson som har de rätta redskapen för att göra det utan att förstöra skinnet. Annars är du välkommen att kontakta oss.

 

Kan man tvätta fårskinn i tvättmaskinen?

Man kan tvätta de flesta fårskinn, men vi rekommenderar att man inte tvättar dem för ofta och endast om det verkligen behövs. Prova först att hänga ut det, vädra det och övriga tips ovan. Om du behöver tvätta det bör du tvätta det på ullprogrammet på 30 grader. Använd ulltvål avsett för ull, som innehåller lanolin. Du hittar vår ulltvål här. Det kan bli stelt i själva skinnet efter en tvätt men du kan dra det över en bordskant eller liknande för att mjukgöra skinnet. Det mjuknar även av sig själv efter användning. Detta gäller även vårt babyskinn.

Våra ekologiska skinn är garvade med salt som inte bör sköljas ur eftersom det då mister sin funktion. Därför kan våra ekologiska skinn inte tvättas.

Andra blogginlägg

 • Testproffs testar Nordicsheep-produkter. Se resultatet här

  Läs mer 

 • Lammskinn för bebisar och små barn

  Läs mer 

 • Certifierade, testade & 100% muelsingfria fårskinn

  Läs mer 

© 2024 Nordicsheep.se, All rights reserved by Nordicsheep.se

  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay

  Logga in

  Glömt ditt lösenord?

  Har du inget konto än?
  Skapa konto