website

VÅRRENSNING - SPARA UPP TILL 70% PÅ REAN HÄR!

Om våra fårskinn - Produktion och garvning Nordicsheep.se

Om våra fårskinn - Produktion och garvning

Vi på Nordic Sheep ser bara fördelar med fårskinn och deras goda kvaliteter Särskilt därför att de är naturliga och består av mycket hållbara egenskaper. Våra fårskinn är till exempel rester från köttindustrin så de har inte avlivats för pälsskinnets skull utan tagits till vara av oss.

Vad betyder då det? Jo, att vid matproduktionen världen över så blir det skinn kvar som ska kastas och naturligtvis vill vi inte att de kasseras helt i onödan. Därför anser vi att det är bättre att ta vara på dessa återanvändbara fårskinn. Det är bra för människan, miljön och naturen att vi i stället köper upp fårskinnsresterna och behandlar skinnen till nya produkter.

Men hur behandlar vi då skinnen när de anländer direkt från köttproduktionen?

När vi valt ut de återanvändbara skinnen från olika köttproducenter världen över så går de därefter igenom en process som heter Garvning.

Våra merino-fårskinn, med ursprung från Nya Zeeland, blir garvade i Kina.
De andra skinnen blir garvade i Polen, till exempel de isländska fårskinnen. Arbetsmetoden för garvning är exakt den samma oavsett i vilket land det sker.
I den här bloggen visar vi hur hela processen går till hos experterna i Kina.

Här garvas skinnen under mycket sträng kontroll. Kina är också pionjärer inom produktion och förbehandling av fårskinn så man har utvecklat kunskap kring processen sedan en lång tid tillbaka. Därför tar de också fram de bästa kvaliteterna i skinnet under gravningen genom att ha full koll på eventuellt behov av användning av kemikalier såväl som arbetsförhållande och miljöpåverkan.

får på bete nordicsheep.se

 

Inte nog med det, när vi får garvade skinn från Kina testar vi dem även här i förhållande till EUs regler om kemikalieinnehåll. Vår erfarenhet är att samtliga skinn från Kina hamnar långt under EUs gränsvärden för kemikalieinnehåll. Med våra tester, som söker efter flera hundra olika slags kemikalier, har de alltid visat ´Non Detected´ vilket betyder att det inte finns några skadliga kemikalier i fårskinnen.

Så, ett fårskinn som genomgått garvning i Kina är med andra ord en produkt man med gott samvete kan använda därhemma.

När man garvar ett skinn så betyder det att man avlägsnar noggrant alla rester från slakten. När det är helt rent behandlas det vidare till att bli det mjuka och vackra fårskinnet vi alla känner till. Nu går vi vidare och beskriver mer detaljerat om själva processen innan garvningen och fram till det att fårskinnet hamnar i ditt vardagsrum.

 

  1.  Innan fårskinnen anlänt till Kina för garvning har de redan blötlagts i salt (natriumklorid – samma salt som du till exempel saltar ditt kokta ägg med).
    Saltningen bryter ned de biologiska organismerna så att skinnet inte börjar ruttna.
  2.  När fårskinnen anlänt i Kina brukar de ofta vara lite torra, dels på grund av saltet, dels på det varma klimatet. Man lägger därför skinnen i ljummet såpavatten som är helt utan kemikalier. Ja, faktiskt samma typ av tvål/såpa som du använder i badkaret till exempel.
  3. När skinnen har legat i såpavattnet ett tag och mjuknat tar man upp dem en och en och inspekterar skinnen noggrant så att det inte finns hål eller andra uppkomna fel.
  4. Efter att ha sållat igenom och hittat de bästa skinnen tar man bort det allra sista resterna av kött som kan finnas. Detta förbereder man först i en maskin där fårskinnet skickas runt i en cylinder och därefter skrapar man bort de små resterna försiktigt med en kniv. På så sätt blir fårskinnet mycket mjukt.
  5. Sedan tvättas fårskinnet i kalt vatten och därefter är det dags att återigen skrapa bort eventuella köttrester manuellt med kniv. Detta genomförs uteslutande för att garantera att inga som helst rester finns kvar och att skinnet är absolut helt rent.
  6. Vid färgning börjar man med att lägga skinnen i ett konserveringsmedel (formid acid) och därefter behandlas de i aluminium. Ja, faktiskt så är aluminium ett av det viktigaste garvningsmedlet. Aluminium binder nämligen färgen till själva ullfibrerna.
    Färgerna vi använder är helt vanliga färgprodukter för just ull. Det är samma typ av färgprodukter som man kan använda hemma om man själv vill färga något gjort av ull. De produkter vi använder heter: Sella wool Blue E , Sella wool Black E, Sella wool Red E och Sella wool Yellow E. Efter färgningen finns det inga kemikalier kvar i den färdiga produkten.
  7. När färgningen är avslutad, läggs de i en torkmaskin för att centrifugeras. Det är viktigt att allt vatten kramas ur.
  8. Efter centrifugering hängs skinnen på tork i ett torkrum med lagom värme.
  9. Fårskinnen tumlas därefter också runt i en tunna så att de blir mjuka och så att pälsen får en vacker glänsande yta.
  10. När fårskinnen har torkat och är mjuka sträcker man skinnen så att de blir följsamma och ännu mjukare. 
  11. I nästa steg kör man runt fårskinnen i en varm metacyliner som framkallar den absolut ultimata mjukheten i fårskinnspälsen.
  12. Det sista momentet i garvningsprocessen är tillskärningen som anpassar fårskinnen till de olika ändamålen för att skapa nya produkter.

Det är alltså en lång och noggrann process att garva fårskinn, därför är det också viktig att det görs med omtanke för miljön. Därför har vi också valt att garvningen sker i Kina, som har den bästa expertisen och traditionen i yrket. Därför kan du också känna dig trygg när du handlar hos Nordic Sheep.

Sammanfattningsvis, de medel som används i garvningsprocessen är huvudsakligen vanlig salt och såpa som är oskadligt för miljön såväl som för människor. Dessa naturliga medel är ju faktiskt de samma som du själv använder i din vardag!

 

 

Hur kommer det sig att våra fårskinn är så billiga?

Kvalitet och pris brukar ju hänga ihop, inte sant? Våra skinn garvas som sagt i Kina, utan kemikalier, av bästa expertisen i världen. Så nu till saken hur vi kan hålla låga priser. Det händer ibland att, efter garvningen när skinnen synas noggrant, kan man hitta något litet hål i skinnet och då måste man skär bort en stor del av skinnet. Även dessa delar tas om hand och vi gör skinn som består av flera skinnrester som sys ihop. Därmed går inte dessa skinnstycken heller till spillo. Så, även om priset är lägre så behåller merino-skinnet naturligtvis sin kvalitet därför att garvningsprocessen alltid är densamma. Så du kan tryggt köpa ett fårskinn från Nordic Sheep och glädja dig över att, du har ett fantastiskt kvalitetsskinn såväl som att du bidragit till att minska avfallet vid produktionen av fårskinn

 

fårskinn utomhus nordicsheep.se

 

HAR FÅREN HAFT ETT VÄRDIGT LIV?

Vi köper fårskinn endast från uppfödare i Nya Zeeland, Island, Australien, USA, Irland, England och Spanien. Anledningen till detta är att dessa länder har strikta lagar och regler för djurhållning som fåruppfödarna ska leva upp till. Därför känner vi oss trygga i att fåren har haft ett bra och värdigt liv under uppfödningen.

Vi köper alltså inte fårskinn från uppfödare i Mellanöstern, Nordafrika eller andra länder som inte har de lagar och regler som ska värna om djurens välbefinnande och rättigheter.

De flesta av våra fårskinn kommer från Nya Zeeland. Där går fåren fritt ute året runt på de mjuka gräsfälten. I de kallare områdena i Nya Zeeland utfodrar man fåren med extra foder men de går fortfarande fritt ute i naturen.

Vi har också många fårskinn från Island i vårt utbud. Där lever och betar fåren ute i den storslagna isländska naturen. Fårens livsstandard är mycket hög och lagar och regler följs noggrant med regelbundna kontroller hos uppfödarna. Användning av pesticider och kemikalier är mycket begränsat inom fåravel i Island, vilket naturligtvis ger hög och ren kvalitet i produkterna. Fåren blir heller inte utsatta för så kallad avhorning, dvs att man hugger av hornen i onödan.

HAR DU FLER FRÅGOR? 

Vi hoppas att den här informationen har varit tillfredsställande och vi hoppas också naturligtvis att du har fått mer kunskap om fårskinnens resa.

Har du fler frågor om processen som beskrivits ovan, välkommen att kontakta oss via email på hej@nordicsheep.se

 

 

Andra blogginlägg

  • Testproffs testar Nordicsheep-produkter. Se resultatet här

    Läs mer 

  • Lammskinn för bebisar och små barn

    Läs mer 

  • Certifierade, testade & 100% muelsingfria fårskinn

    Läs mer 

© 2024 Nordicsheep.se, All rights reserved by Nordicsheep.se

    • Mastercard
    • Visa
    • klarna_pay
    • bring_pay

    Logga in

    Glömt ditt lösenord?

    Har du inget konto än?
    Skapa konto