GALEN SOMMARREA - Spara 50% på massor av varor här

Hållbar produktion Nordicsheep.se

Hållbar produktion

Skinnbranchen är en cirkulär industri med naturliga och gröna egenskaper. När själva processen med att behandla och färga skinnen och produkterna ser man till att ständigt söka mer miljövänliga och hållbara lösningar. Skinn- och pälsindustrin är faktiskt en av de industrier som ligger i framkant när det kommer till hållbarhet ur miljöperspektiv.

Idag har vi många sätt vi bevarar olika råvaror från naturen på för att förlänga livstiden och värdet i produkterna. Lamm- och fårskinn är ett väldigt bra exempel på detta då det är något som kommer från naturen och med lite hjälp kan bli något många generationer kan få nytta av framöver.
I vår bransch strävar vi hela tiden efter en mer hållbar produktion. Det gör vi genom att fokusera på tre olika områden i produktionen:
Produkten, näringslivskedjan och driften.

 

Produkten

Råmaterial och produkter

Materialets ursprung och innehåll kontrollerar vi noga och för oss är det ett krav att de uppfyller den internationella standarden. Kvaliteten säkras genom noga genomgång av materialet och eventuella skavanker sorteras bort tidigt i processen. Därmed kan vi garantera att allt som produceras är av hög kvalitet, hållbart och utan tvivel når upp till våra kunders krav om kvalitet.

Våra skinn är 100% biologiskt nedbrytbara då de färgas på ett speciellt sätt med speciellt framtagna medel för att inte skada miljön varken innan, under eller efter processen. Alla medel är biobaserade och skadar därför inte miljön på något sätt.

Fårskinn - nordicsheep.se

 

Näringslivskedjan

Hög standard näringslivssystem

I den andra delen av den hållbara produktionen ser vi till att alla led lever upp till en hög standard. Detta är möjligt eftersom vi endast samarbetar med leverantörer som regelbundet utbyter erfarenhet med oss och som vi har en nära kontakt till. Tillsammans med våra leverantörer strävar vi hela tiden efter att utveckla oss tillsammans i branschen och göra inte bara oss, men hela branschen bättre. Utöver det väljer vi endast leverantörer som lever upp till en hållbar utvecklingsstandard där det inte tummas på något. Ett av våra krav är att de inte använder kemikalier som inte kan brytas ned naturligt och därmed alltid producerar en slutprodukt som är 100% kemikaliefri.

 

Driften

Intern drift och miljövänlig process

Ansvar medför en hög kvalitetsstandard. Målet är att gå igenom varje enskilt steg i produktionen och uppnå den högsta standarden när det kommer till hållbarhet för varje individuell process. Att gå igenom produktionen med fokus på att förbättra är avgörande för att minska spillvatten och användning av hårda kemikalier. Vi strävar efter att hantera spillmaterial på bästa sätt. Vi har tänkt på energibesparing och hantering av spillvatten när vi etablerat och utarbetat våra processer inom produktionen, in i minsta detalj. Vår produktion använder mycket naturligt ljus och termiskt isoleringsmaterial för att minska energiförbrukningen och för att maximera återbruk av material för att uppnå vår målsättning om produktrelaterad miljösäkerhet.

 

ECO TAN

För att säkra att produktionen lever upp till vår vision om en mer hållbar och miljövänlig process, använder vi metoden ECO TAN när vi garvar, färgar och torkar våra skinn.

ECO TAN når upp till följande målsättning:

 1. Reducering av användning av kemikalier i produktionsprocessen vilket gör att färre kemikalier går till spillo för varje produkt.
 2. ECO TAN reducerar den totala mängden av spillvatten med 75% jämfört med traditionella processer.
 3. Automatisering och uppgradering av maskiner och annan utrustning har också en positiv inflytelse på såväl energiförbrukningen som reduceringen av spillvatten.
 4. 50% av spillvattnet återanvänds i produktionen.

 

Fårskinn - nordicsheep.se

När skinnen torkas görs detta med metoden ”Eco-dye” som är en cirkulär återförbrukningsprocess. Spillvattnet från karen kan återanvändas till 100% och på så sätt får man inget spillvatten. Vattnet återanvänds medan skinnen torkar och görs klara för att säljas som slutprodukter.

 

Miljömässig ledning

De skinn vi förhandlar kommer från de största spillvattensbehandlingssystemen i den globala pälsindustrin som genomgår flera kontroller för att säkerställa att processerna körs som de ska och med minimalt spillvatten. Man har investerat över 100 miljoner dollar i detta spillvattensbehandlingssystem som täcker ett område på 166 000 kvadratmeter och som har en daglig kapacitet på 40 000 ton.

 

Framtiden

När du köper ett skinn hos oss är du med och stöttar framtidens forskning inom skinn-och pälsindustrin så att vi kan vara med och optimera processerna ännu mer. När det kommer till själva produktionen optimeras det hela tiden på processerna samt att man försöker att automatisera så mycket som möjligt. Fokus ligger på att spara energi, reducera spill och få en renare produktion med minskat CO2-utsläpp. Dessutom återbrukas spillvatten, gift och kemikalier reduceras och man effektiviserar hela tiden energianvändningen. Sedan tillkommer mycket mer man hela tiden kontrollerar och ständigt utvecklar för en mer hållbar process i framtiden. I framtiden hoppas vi i skinn- och pälsindustrin vara en ledande och avgörande röst när det kommer till hållbar utveckling.

 

Material, garvning och färgning

Vi strävar alltid efter att använda de mest hållbara och miljövänliga materialen i vår produktion. På varje vara kan du läsa om vilket land respektive skinn eller material kommer från. Vi har extremt höga krav på våra leverantörer och kontrollerar dem noga innan vi ingår ett samarbete. Vi kräver även att våra leverantörer ska vara certifierade och uppnå kraven för produktionen, såväl som i det land de befinner sig i som i Sverige. Vi kontrollerar våra leverantörer löpande för att säkerställa att standarden hålls. Alla skinn vi använder är en biprodukt av födovaruindustrin vilket betyder att vi använder restavfall för att återvinna det och kunna skapa våra produkter. Bland våra leverantörer tillåter vi endast denna typ av skinn och produkter och inga djur hålls eller föds upp på grund av deras skinn.

Våra skinn blir garvade och färgade i Kina som är det land i världen som just nu är förande inom branschen. Här är både arbetsprocessen, arbetsförhållandena och miljön noga kontrollerad. Det är essentiellt för oss att våra produkter blir framställda under goda förhållanden, både när det gäller produkten och de anställda. Fabriken kontrolleras minst en gång om året

Garvning av skinnen:

Skinnen som är en restvara blir noga utvalda innan de av bäst kvalitet skickas till Kina från hela världen för garvning. Kina är en pion inom skinnindustrin och kompromissar inte på vare sig kvalitet eller utförande. Både när det kommer till processen, arbetsförhållandena, miljöpåverkan och vilka ingredienser som används kan du lita på att du får ett hållbart resultat som har gått rätt till av högsta kvalitet. Här garvas de för att kunna hålla utan att förruttnelseprocessen börjar och för att de får en härlig finish och kan användas i hemmen.

Efter att våra fårskinn garvats i Kina testar vi dem själva för att säkerställa att kraven hålls. Vi kan konkludera att värdet av kemikalier är långt under Eus gränsvärde och alla test vi har gjort hittills visar ”ND” (non-detected) – alltså att det inte finns spår av kemikalier på våra skinn.

När skinnet garvas betyder det att man tar bort rester som inte ska vara där och rengör dem noggrant. Därefter behandlas de och blir härligt mjuka, fluffiga och hållbara.

Här får du en inblick i hur hela processen går till, steg för steg:

 1. Innan fårskinnen kommer till Kina, där de ska garvas, blir de lagda i blöt i saltvatten. Här används vanligt bordssalt (natriumklorid) som bryter ner biologiska organismer som sitter på skinnet. Detta görs för att skinnen inte ska ruttna.
 2. När skinnen kommer till Kina läggs de i såpvatten, helt utan kemikalier, samma såpa som du använder där hemma.
 3. När de legat där ett tag tas de upp och de inspekteras för att sortera ut de skinn som inte håller måtten. Det kan vara att de har hål, är söndriga i kanten eller annat.
 4. Endast de bästa skinnen finns kvar och de rengörs och gås igenom ännu en gång för eventuella rester som ska tas bort och skinnet slätas till. Detta görs i en maskin där fårskinnen körs runt en cylinder där ett knivblad skrapar bort det sista så skinnet blir extra mjukt.
 5. Därefter tvättas skinnen i rent kallt vatten och blir ännu en gång rensade för att säkerställa att absolut inga rester finns kvar.
 6. Sedan ska en del av fårskinnen färgas. Man lägger dem då i ett konserveringsmedel (formid acid) och därefter behandlas de med aluminium. Den viktigaste ingrediensen i garvningen är nämligen aluminium. När det kommer till färgningen används aluminium för att binda färgen i ullfibrerna.

  Sedan används helt vanlig ullfärg (samma som man kan använda för färgning hemma). De vanligaste färgerna som används ensamma eller i kombination med varandra är: Sella wool Blue E, Sella wool Black E, Sella wool Red E och Sella wool Yellow E. Efter färgningen finns inga kemikalier i fårskinnen.
 7. När de är färgade lägger man dem i en torktumlare för att centrifugera och torka dem. Läs längre upp hur de färgas med Eco-tan.
 8. Efter att de torkats i torktumlare hängs de upp för att lufttorka det sista i frisk luft.
 9. Sedan blir de tumlade igen i en stor tunna för att göra det mjukt, glansigt och fluffigt igen.
 10. Sedan sträcks de ut för att uppnå flexibilitet och för att räta ut dem. Detta gör dem även ännu mjukare.
 11. Därefter körs fårskinnen i en maskin runt en varm cylinder som framkallar den ultimativa mjukheten i pälsen.
 12. Det sista steget i garvningen är att de skärs till så de har rätt storlek efter de specifika måtten som beställts.

 

Garvningen är en lång men viktig process när det kommer till att framställa får- och lammskinn och det är viktigt att man har miljön i åtanke hela tiden. Därför har vi på Nordic Sheep valt att garva våra skinn i Kina, just för att de är ledande i världen inom garvning.

Huvudingredienserna i garvningen är salt och såpa som varken är skadligt för människor eller miljön. Och faktiskt är det ingredienser de flesta människor använder där hemma varje dag.

Våra ekologiska skinn är garvade för att förhindra förruttnelse men inte färgade utan behåller sin naturliga färg. Det innebär att fårskinnen är garvade med hjälp av organiska material utan kemikalier och tungmetaller. Det tas även hänsyn till miljön samt nedbrytningen. Utöver det tas det även hänsyn till el- och vattenförbrukning under produktionen.

 

Hur kan våra äkta får- och lammskinn vara så billiga?

Vi förstår att många reagerar på vårt pris och undrar hur det kan vara så lågt när vi säljer äkta skinn som dessutom är framtaget på bästa sätt. Alla våra skinn, oavsett pris, är framtagna på samma sätt och kommer från får och lamm av högsta kvalitet. De är garvade efter alla konstens regler för att hålla i många år framöver och för att hålla en hög kvalitet.

Priserna på våra skinn är helt enkelt satta så lågt för att vissa av skinnen kan ha en till ett par sömmar på baksidan. Man syr en söm om ett skinn exempelvis har gått sönder under garvningen eller spruckit lite i kanten. Det betyder att vissa av våra skinn kan bestå av två eller fler skinn som sytts ihop. Dock är detta inget som synd på framsidan, utan den består lika fin, jämn och fluffig som på andra skinn.

Så även om priset är lägre kan du tryggt köpa skinn i hög kvalitet från merinofår hos Nordic Sheep. Du bidrar dessutom till att minsta spillet i skinnindustrin och skinn som annars bara skulle kastas kommer till nytta.

Certifikat

Ovanstående understöttas av följande miljöfokuserade certifikat vi har mottagit när det kommer till produktionen av våra lammskinn från merinofår:

ISO9001 CERTIFIED FACTORY

ISO14001 ENVIRONMENT AUDIT

OHSAS19001 OCCUPATIONAL HEALTH & SAFETY AUDIT

WARP AUDIT

BSCI AUDIT

Business Social Compliance Initiative

Andra blogginlägg

 • Testproffs testar Nordicsheep-produkter. Se resultatet här

  Läs mer 

 • Lammskinn för bebisar och små barn

  Läs mer 

 • Certifierade, testade & 100% muelsingfria fårskinn

  Läs mer 

© 2024 Nordicsheep.se, All rights reserved by Nordicsheep.se

  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay

  Logga in

  Glömt ditt lösenord?

  Har du inget konto än?
  Skapa konto